Czarny las

Znalazłam kiedyś w internecie świetny przepis na tort Czarny las.

Po wypróbowaniu zakochałam się w nim... jest wyjątkowy, delikatny, słodki a zarazem kwaśny...

Tort ten serwuję z różnych okazji np. urodzin, imienin, ale przyznaję, że jest idealny na poprawę humoru w gorsze dni :)

Polecam!


Czarny las

Składniki:

Biszkopt:
7 jajek,
1 szklanka cukru,
2/3 szklanki mąki tortowej,
2/3 szklanki gorzkiego kakao.

Masa śmietankowa:
750 ml śmietany kremówki,
3 płaskie łyżki cukru pudru,
3 płaskie łyżeczki żelatyny,
4 łyżki gorącej wody.

dodatkowo:
dżem wiśniowy,
sok z 1/2 cytryny,
3 łyżki soku wiśniowego,
tabliczka gorzkiej czekolady,
garść wiśni (drylowanych, świeżych, mrożonych lub z kompotu)

Wykonanie:

Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko.


Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z nich sztywną pianę, do której dodajemy stopniowo cukier.


Do ubitej piany dodajemy po 1 żółtku i całość miksujemy na najniższych obrotach miksera.


Do masy jajecznej dodajemy mąkę z kakao i całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.


Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka).



Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części (jeżeli wybierzecie wersję na tort to biszkopt dzielimy na 3 części).

Z dżemu wiśniowego wyjmujemy owoce tak, aby została nam tylko galaretka.


Do galaretki dodajemy sok z cytryny i sok wiśniowy.
Dokładnie mieszamy.

Żelatynę rozrabiamy w wodzie i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy przesiany przez sitko cukier puder oraz żelatynę.
Całość dokładnie miksujemy.

Pierwszy płat biszkoptu nasączamy 1/2 części wiśniowego ponczu, na niego układamy wydrylowane wiśnie które, przykrywamy delikatnie 1/2 bitej śmietany.




Na śmietanę nakładamy kolejny płat biszkoptu, ponownie nasączamy go wiśniowym ponczem, układamy wiśnie, przykrywamy bitą śmietaną i posypujemy starkowaną czekoladą.




Tort przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Komentarze

  1. https://www.google.pl/search?tbm=isch&tbs=rimg%3ACZKu902RrXBMIjibPmMB1zywoLJcGgR5MfbYdW4nPeKrXAaMxRTDNUzcZxnPjn

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada sie smakowicie ,sprubujemy napewno ,dzieki .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty