Lasagne w wersji FIT

Przedstawiam kolejny przepis dla dbających o linię- lasagne!

Uwielbiam lasagne ale ze względu na jej kaloryczność robiłam ją rzadko.

Wersja z naleśnikami zamiast makaronu jest znacznie lżejsza i nie musimy się ograniczać w jedzeniu jej.

Mam nadzieję, że spróbujecie!

 

 

Lasagne w wersji fit

Składniki:

300 g mięsa mielonego z indyka,
20 g mrożonego szpinaku,
2 ząbki czosnku,
pomidory krojone w puszce,
cebula,
3 łyżki skrobi kukurydzianej,
2 jajka,
2 szklanki mleka,
sól,
pieprz,
łyżeczka oregano,
łyżeczka bazylii,
oliwa,
mozzarella.

Wykonanie:

Jajka należy roztrzepać w misce, dodać mleko, szczyptę soli i skrobię kukurydzianą. 
Całość dokładnie mieszamy.


Patelnię delikatnie kropimy oliwą.
Na rozgrzaną oliwę wlewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego.
Smażymy do momentu zrumienienia się spodu lub odchodzenia rantów naleśnika od patelni. 
Przekręcamy naleśnika za pomocą łopatek na drugą stronę i podpiekamy.
Przy każdym kolejnym nabieraniu ciasta naleśnikowego należy je zamieszać ponieważ skrobia osiada na dnie miski.



Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z mięsem mielonym.
Kiedy mięso będzie już upieczone dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią.



Rozmrożony szpinak gotujemy w niewielkiej ilości wody do momentu jej wyparowania.
Doprawiamy solą i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą i nakładamy dwa naleśniki.

Na pierwszą warstwę nakładamy sos z mięsem i przykrywamy kolejnymi dwoma naleśnikami.



Na naleśniki nakładamy szpinak i ponownie przykrywamy naleśnikami, które posypujemy startą mozzarellą.


  


Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 200 stopni i zapiekamy przez 25 minut.

 

Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty