Naleśniki po meksykańsku

Czasami mam ochotę na coś dobrego i ostrego.

Moja propozycja na dziś to naleśniki po meksykańsku.

Ciasto naleśnikowe zrobione z mąki kukurydzianej jest delikatne a w połączeniu z pikantnym nadzieniem stanowi idealne danie.





Naleśniki po meksykańsku


Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,
1/2 puszki czerwonej fasoli,
puszka kukurydzy,
puszka pomidorów,
1 ogórek konserwowy,
przecier pomidorowy,
1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
1/2 szklani mąki pszennej,
1 i 1/2 szklanki mleka,
2 jajka,
sól,
pieprz,
łyżeczka ostrej papryki,
łyżeczka słodkiej papryki,
10 dag sera żółtego,
tłuszcz do smażenia.

Wykonanie:

Mąkę kukurydzianą i pszenną, jajka, mleko i szczyptę soli miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.


Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.


Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.


Do cebuli dodajemy mięso mielone, solimy oraz pieprzymy i smażymy do miękkości.


Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy.
Fasolę czerwoną dodatkowo płuczemy wodą.
Pomidory wraz z zalewą, kukurydzę, fasolę dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem do uzyskania miękkości pomidorów.


Tarkujemy na dużych oczkach tarki ogórka konserwowego i dodajemy go do sosu.
Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką i dodajemy przecier  pomidorowy (do smaku).

Gotowy sos nakładamy na naleśniki i zawijamy je.
Naleśniki posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.




Smacznego!

Komentarze

  1. u mnie dziś na obiad w mojej wersji ;D ale ta także ciekawa;D zapraszam http://lubjemto.blox.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Z pewnością wypróbuję i Twoją wersję. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty