Pierogi ze szpinakiem

Dzisiejsza propozycja na obiad to pierogi ze szpinakiem.

Smaczne, sycące i zdrowe.

Polecam!

 

 

Pierogi ze szpinakiem


Składniki:

2 szklanki mąki,
2 łyżki oleju,
450 g mrożonego szpinaku,
kostka twarogu,
łyżka bułki tartej,
2-3 ząbki czosnku,
olej, 
łyżka masła, 
pieprz, 
sól.

Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku.
Szpinak pozostawiamy na sitku aby odsączyła się woda (najlepiej na całą noc).
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy szpinak oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
 

 
Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. 


Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia szpinakowego i kleimy pieroga.
Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.


Pierogi możemy podawać solo lub z sosem jogurtowym (do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz).




Smacznego! 

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Tak też smakują. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Uwielbiam pierogi ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Jja też je uwielbiam. Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty