Kruche ciasto z truskawkami

Dzisiaj publikuję kolejny przepis z wykorzystaniem naszych pysznych, sezonowych owoców jakimi są truskawki.

Tym razem coś do kawusi- ciasto!

Mniaaaam!


Kruche ciasto z truskawkami

 

 

Składniki:

Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki,
250 g zimnej margaryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 żółtek,
3 łyżki cukru pudru,
Masa:
5 białek,
szklanka cukru,
łyżeczka cukru waniliowego,
2 budynie waniliowe,
1/2 szklanki oleju,

+ 1/2 kg truskawek,
1/4 szklanki cukru pudru.

Wykonanie:

Mąkę musimy przesiać z proszkiem do pieczenia i z cukrem a następnie wymieszać z żółtkami.
Dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 40% i 60% i wkładamy do zamrażalki na 60 minut.


Większy kawałek ciasta musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia.


Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut.


Truskawki obieramy ze szypułek, myjemy i osuszamy.
Truskawki kroimy wzdłuż, zasypujemy cukrem pudrem i delikatnie mieszamy.


Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy cukier waniliowy, cukier, wsypujemy budynie i na końcu wlewamy olej.


Na upieczone ciasto nakładamy przygotowaną masę, na której układamy truskawki.



Pozostały w zamrażalce kawałek ciasta musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na truskawki.


Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut.


Smacznego!


Zachęcam do wypróbowania innych przepisów z truskawkami:

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam! Ciasto pyszne i naprawdę proste w wykonaniu.
      Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.

      Usuń
  2. Właśnie się piecze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wyszło smaczne!
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Też się właśnie piecze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło :) proszę dać znać czy smakowało.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Pyszne , dziś znowu właśnie piekę :) Uwielbiamy takie ciasta , zagości na stałe w naszym domu :) Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) ja też właśnie upiekłam dla babci i dziadka i wyszło dużo ładniejsze niż na zamieszczonych zdjęciach ;) ale przecież nie o wygląd tutaj chodzi ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty