Chaczapuri

Ostatnio na blogu Ostra na Słodko znalazłam przepis na domowe chaczapuri i postanowiłam go wypróbować.
Cóż mogę napisać... znikają w momencie.
Rewelacja!



Chaczapuri


Składniki:

2 szklanki i jedna łyżka mąki,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
220 ml kefiru,
400 g fety,
jajko.

Wykonanie:

2 szklanki mąki, sól, cukier, proszek do pieczenia mieszamy a następnie dodajemy kefir i zagniatamy ciasto.


Ciasto odstawiamy na 20 minut pod przykryciem.
Ser feta przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego jajko, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.


Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej z nich zagniatamy kulę, którą rozwałkowujemy na placek o średnicy około 20 cm.


Na każdy placek nakładamy farsz i zawijamy chaczapuri w następujący sposób:





Zawinięte chaczapuri nakładamy na rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy przez 4 minuty z każdej strony.


Smacznego!

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Nie jest! :) Zachęcam do wypróbowania! Pozdrawiam

      Usuń
  2. Hmmmm brzmi nieźle. Jak myślisz suszone pomidory z oliwy dodane do fety będą ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jak najbardziej można poeksperymentować. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Czyli rozumiem,że musi być odpowiednia patelnia do smażenia bez tłuszczu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, powinna być z możliwością smażenia bez konieczności natłuszczania. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Myślę, że również będą udane ale niestety nie pomogę w kwestii czasu smażenia. Czekam na wieści czy się udały i czy smakowały! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy można na innej mące niż pszennej,np.na ryzowej czy razowej?

    OdpowiedzUsuń
  6. To nie jest chaczapuri. Malam okazję jeść gruzińskie prawdziwe w restauracji i w domu zrobione po gruzińsku. Było pyszne ale całkiem inaczej robione tak jak to robią Gruzini.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie masz racje. Tzn składniki jak najbardziej dobre,ale nie tak podane i nie tak pieczone. Uwielbiam gruzińską kuchnię także polecam rownież chinkali(takie a'la nasze pierogi,ale w onnym wydaniu).

      Usuń
    2. Chaczapuri robi się z ciasta drożdżowego, jest bardziej puchate, nie takie "płaskie". No i feta jest za słona w porównaniu do oryginalnego sera gruzińskiego. Ale smakowo może to być bardzo dobre, choć dalekie od oryginału.

      Usuń
  7. Pyszne, polecam piecze sie pięknie. Mozna dodawac różne nadzienie.

    OdpowiedzUsuń
  8. A jakby tak w piekarnik wrzucić? Będzie dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można spróbować ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut a po tym czasie odwrócić i piec kolejne 10 minut.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty