Sernik z brzoskwiniami

Moja dzisiejsza propozycja sprawi, że podczas pieczenia w całym domu będzie unosił się cudowny zapach kokosu….
A później, gdy ciasto wystygnie będziecie mogli spróbować najsmaczniejszego w świecie sernika- z brzoskwiniami i posypką kokosową.
Polecam!

Sernik z brzoskwiniami 

Składniki:

Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
4 żółtka,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
łyżeczka proszku do pieczenia,
125 g margaryny,

Masa serowa:
 4 serki homogenizowane o smaku waniliowym,
125 g masła,
cukier waniliowy,
3/4 szklanki cukru pudu, 
1 budyń waniliowy,
4 białka,

Dodatkowo:
puszka brzoskwiń w syropie.

Posypka kokosowa:
3/4 szklanki cukru,
1/4 kostki margaryny,
15 dag wiórek kokosowych, 

 

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta zaczynamy od posypki kokosowej:
Do naczynia wsypujemy 3/4 szklanki cukru, 1/4 kostki margaryny, 15 dag wiórek kokosowych i całość dokładnie mieszamy i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.
Następnie przygotowujemy ciasto:
Z mąki, żółtek, śmietany, proszku do pieczenia i margaryny zagniatamy ciasto i również wkładamy do lodówki.
Masę serową zaczynamy od ucierania masła z cukrem.
Stopniowo dodajemy serki homogenizowane, budyń i cukier waniliowy.
Na koniec dodajemy ubitą z białek pianę i mieszamy z pozostałymi składnikami za pomocą łyżki.
Przygotowane ciasto wykładamy na otłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Na ciasto wykładamy odsączone połówki lub ćwiartki brzoskwiń a na nie rozprowadzamy masę serową.
Na całe nasze ciasto tarkujemy przygotowaną wcześniej posypkę kokosową a następnie blachę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około godziny (do suchego patyczka).



Smacznego!


Komentarze

  1. Na jaką wielkość blachy jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty