Pieczona szynka

Moja propozycja na dzisiejszy obiad to krucha i aromatyczna szynka.
Podana z młodymi ziemniaczkami i pyszną surówką to idealna propozycja na niedzielny obiad.
Polecam!


Pieczona szynka

Składniki:

1,5 kg szynki wieprzowej,
4 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
2 łyżeczki majeranku,
2 łyżeczki tymianku,
2 łyżeczki ostrej papryki,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
3 łyżeczki ziół prowansalskich,
1/2 szklanki oliwy z oliwek,
2-3 liście laurowe,
woda.

Wykonanie:

Szynkę myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników.
Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy z oliwą z oliwek i przygotowaną marynatą zalewamy szynkę. 
Dodajemy ząbki czosnku oraz liście laurowe.
Zamarynowaną szynkę odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia szynkę obsmażamy z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałą marynatą.
Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 180 stopniach przez około 2 godziny.
W trakcie pieczenia mięso podlewamy wodą.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty